10. Memorijalni Maraton Pal Skenderović, 9.9.2018.

10. Memorijalni Maraton Pal Skenderović, 9.9.2018.

P.S. 1

P.S.5

Jedna mala, lepa trka od 13km, doduše pomalo pogrešnog naziva, kao uvod u nadam se uspešnu i bogatu jesenju polusezonu. Lepo, sunčano nedeljno jutro poznoga leta započeo sam u obližnjoj župnoj crkvi-senćanskoj više misleći na predstojeću trku. Vrlo brzo stigao je Bogdan kolima sa Buletom i Slavkom Momčilovićem, a na sledećoj raskrsnici čekao nas je Dragan Rapić. Mala grupa trkača se uputila i brzo stigla nedaleko od Topolskog jezera ispred Poljoprivredne škole gde smo se relativno brzo prijavili i dobili brojeve i majce s obzirom da je bilo veoma malo prijavljenih trkača. Vreme dosta toplo, a što je dobro najavljena trka nije kasnila, start je bio tačno u 10 i 15h. Grupa trkača je krenula sporednim putem ka rubnim delovima Topole uglavnom nizbrdo. Prva tri kilometra su išla kroz Bačku Topolu, bilo je dosta i okrepe, mada meni nije bila potrebna. Glavni favorit trke Mikloš Bruner opravdao je očekivanja i sa rezultatom oko 48:10 pobedio, a uspešni su bili i Daniel Bečkei, sjajni veteran Đuka Čeljuska, kao i mlađani Lazar Rišar.

P.S.2

Od starta sam nametnuo zahtevan tempo od oko 4:10 po kilometru. Uspeo sam da uhvatim ritam i držim tempo do Bajše. Nakon izlaza iz Topole trasa je vodila biciklističkom stazom ka obližnjoj Bajši, a na ulazu u nju je bio kratak, ali oštar uspon na čijem vrhu je bilo tačno 6km, tu mi je brzina malo pala na 4:20. Zatim je sledio blag pad staze do okreta, tačno na 6,5km. Povratak nazad mi je bio nešto sporiji zbog više razloga, uobičajenog umora, blagog vetra u lice, toplote, više blagih i jednog oštrog uspona blizu cilja. Prosečna brzina drugog dela trke mi je varirala od 4:16 do 4:21 što je bio najsporiji kilometar, sve u svemu rezultat u cilju je bio 55minuta i 40 sekundi, a moj garmin je pokazao da sam prešao 13,05km, a da je prosečna brzina-peis bila 4:15/km. Prilično sam bio zadovoljan, odmah sam išao na lagano istrčavanje oko 800 metara, a zatim sačekao klupske kolege kraj cilja. Od 37 ljudi koliko je startovalo zauzeo sam sedmo mesto u apsolutnoj kategoriji, a drugo mesto u mojoj uzrasnoj kategoriji i po prvi put sam se popeo na drugu stepenicu postolja, čak sam davao intervju za lokalnu televiziju, a nakon mene i čuveni profesor Janković koji je takođe bio učesnik trke, nakon Šabačkog polumaratona koji je istrčao veče pre.

P.S.3

Stigli su uja i mali Luka, sačekali samnom proglašenje, a onda i ako mnogi kažu da je to najbolji deo ove trke, pasulj u kotliću, odrekao sam se toga da bih otišao kod uje i ujne na ručak, kako sam im i obećao. Nakon obilaska dragih rođaka sa prilično lepim utiscima nakon ovoga dana sa dve medalje, jednom lepom majcom, špagetama i startinim brojem, večernjim vozom sam se zaputio ka Subotici.

P.S.4

 

 

 

 

Pogledajte srodne članke...

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *