O meni

Maratonac-com-LOGO

O meni

Ime mi je Dominik Deman. Rođen sam u Novom Sadu 7.5.1977., a odrastao sam u Petrovaradinu gde sam završio Osnovnu školu. Nakon završene srednje ekonomske škole “Svetorzar Miletić”, studirao sam istoriju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, kao i teologiju na TKI u Subotici.Nakon završenih studija na obe ove institucije stekao sam zvanje mr istorije i diplomirani teolog – kateheta. Radim u Subotici u Hemijsko-tehnološkoj školi kao nastavnik istorije.
Tokom studija, uglavnom u toplijem periodu godine, sam počeo da trčim ili u početku više da džogiram. Nakon dobijanja posla u Subotici povremeno bi se vratio ovoj aktivnosti kao hobiju samo za vreme godišnjeg odmora. Krajem maja 2011. godine počeo sam da trčim po ko zna koji put, da bih od tada imao do danas kontinuitet i u zimskom periodu. Pauze su bile samo u slučaju bolesti i povreda. Budući da se rekreativno trčanje sve više širilo i u našoj zemlji, prve podsticaje za učešće na nekoj trci našao sam na zanimljivim sajtovima o ovoj temi.
Prvu zvaničnu trku na oko 11km sam istrčao u oktobru 2011. godine u Novom Sadu, a prvi polumaraton u Somboru u maju 2012. Prvi istrčan maraton mi je bio 4. Noćni maraton u Novom Sadu u junu 2013. Od tada najčešće se opredeljujem za učešće u maratonskoj trci, mada povremeno trčim i polumaratone. Od jeseni 2013. godine član sam Atletsko Rekreativnog Kluba Tron sa Palića. Upoznao sam dosta ljudi koji se bave trčanjem, a donekle i triatlonom pa su mi njihova iskustva, saveti i podrška davali motivaciju i pomogli u treningu i na trkama.
Pored trčanja, veliki hobi su mi i knjige i istorija sporta. Osim poznatih svetskih trkača u inostranstvu i kod nas o kojima sam čitao ili gledao, a koje sada neću sve nabrajati, donekle mi je uzor u ovom sportu prof. Janković Zoran iz Kule, veoma iskusan i poznat maratonac i ultramaratonac, a takođe i istoričar.
I pored napretka u ovom sportu, rezultati su mi ipak skromni i na amaterskom nivou, ali voleo bih da trčim sve dok mi to predstavlja zadovoljstvo i dok mogu, kao i da izbegnem zamku da mi to postane opsesija koju bi uzrokavala opterećenost rezultatom.